Un sondaj național realizat recent în Slovenia a evaluat consumul de fibre alimentare în rândul populației și a evidențiat importanța acestora pentru o dietă sănătoasă. Fibrele alimentare sunt esențiale pentru sănătatea digestivă, contribuind la creșterea frecvenței și volumului scaunului, și ajutând la prevenirea bolilor de inimă, hipertensiunii și anumitor tipuri de cancer. De asemenea, fibrele influențează pozitiv microbiomul intestinal, contribuind la reglarea sistemului imunitar.
Cu toate acestea, rezultatele sondajului arată că peste 80% dintre participanți nu consumă cantitatea zilnică recomandată de fibre (25-30 g), iar adolescenții sunt cei mai afectați. Consumul insuficient de fibre este mai redus în rândul persoanelor în vârstă, în special femei, care sunt mai preocupate de nutriție și pregătesc mai multe mese acasă din ingrediente sănătoase.
Studiul a mai evidențiat că femeile adolescente și adulte au un consum insuficient de fibre comparativ cu bărbații, în timp ce la vârstnici, femeile consumă mai multe fibre pe unitatea de energie ingerată. S-a subliniat necesitatea încurajării consumului fibrelor sănătoase în locul pâinii albe și a creșterii consumului de fructe și legume, în special în rândul adolescenților. Produsele ultraprocesate și gustările nesănătoase contribuie, de asemenea, la consumul redus de fibre și nutrienți.
Pentru a îmbunătăți aportul de fibre alimentare, este esențial să se sprijine consumul de alimente integrale, bogate în fibre, în toate grupele de vârstă.
Studiu original: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8619009/
Multe persoane cu probleme digestive (de exemplu, IBS – sindromul intestinului iritabil) au reușit să mărească consumul de fibre fără cereale, leguminoase și semințe, scăpând astfel de balonare și de celelalte simptome autoimune. În urma adoptării unui regim fără gluten, low carb și high fiber, stilul de viață devine mai sănătos și plin de vitalitate. Din acest motiv, noi înlocuim în totalitate făina în bucătăria noastră cu fibrele Fibrochef și gătim cu fibre gustos și sănătos.